Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
285 min.
285 min.
Ciekawa przystawka z pieczonej papryki w sosie z dużą ilością czosnku i mielonych orzechów włoskich.
Składniki:
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki kwaśnego mleka
- 1 łyżka oliwy
- sól do smaku
- 1/2 kg czerwonej papryki
Przygotowanie:
1Czosnek wycisnąć przez praskę, a orzechy zmielić. Wymieszać z kwaśnym mlekiem i oliwą. Posolić do smaku i odstawić do lodówki na godzinę.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
3Paprykę ułożyć na blaszce i piec, aż skórka sczernieje. Wsadzić do plastikowego woreczka i zamknąć. Po 5 minutach, paprykę łatwo będzie obrać ze skórki.
4Obraną paprykę pokroić w paski. Ułożyć w salaterce i zalać sosem. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Porcja dla:
4 osób