Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
285 min.

Ciekawa przystawka z pieczonej papryki w sosie z dużą ilością czosnku i mielonych orzechów włoskich.

Składniki:

  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki kwaśnego mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól do smaku
  • 1/2 kg czerwonej papryki

Przygotowanie:

1Czosnek wycisnąć przez praskę, a orzechy zmielić. Wymieszać z kwaśnym mlekiem i oliwą. Posolić do smaku i odstawić do lodówki na godzinę.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.

3Paprykę ułożyć na blaszce i piec, aż skórka sczernieje. Wsadzić do plastikowego woreczka i zamknąć. Po 5 minutach, paprykę łatwo będzie obrać ze skórki.

4Obraną paprykę pokroić w paski. Ułożyć w salaterce i zalać sosem. Wstawić do lodówki na 3 godziny.

Porcja dla:

4 osób