Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
55 min.
Całkowity czas:
70 min.

Prawdziwi grzybiarze w tajemnicy trzymają „rydzowe miejsca”, bo to wyjątkowe grzyby. Szczególnie dobre są smażone na maśle, a marynowane zachwycą nie tylko smakoszy.

Składniki:

  • 1 kg rydzów
  • liście laurowe
  • 3 łyżeczki soli
  • 4 średnie cebule
  • pieprz czarny ziarnisty
  • ziele angielskie
  • gorczyca

Przygotowanie:

1Grzyby należy bardzo delikatnie ale dokładnie oczyścić, wymyć i obgotować w wodzie z 3 łyżeczkami soli przez około 15 minut. Po ugotowaniu wodę odlać, a grzyby przełożyć do czystych słoiczków.

2Zalewa: Wodę z octem, cebulą, cukrem i solą gotować przez 10 minut.

3Cebule pokroić w krążki.

4Do słoiczków, między grzyby, powkładać po listku laurowym, po krążku cebuli, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Wlać zalewę, aby zakrywała rydze.

5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 30 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

10 osób