15 min.
55 min.
70 min.
Prawdziwi grzybiarze w tajemnicy trzymają „rydzowe miejsca”, bo to wyjątkowe grzyby. Szczególnie dobre są smażone na maśle, a marynowane zachwycą nie tylko smakoszy.
Składniki:
- 1 kg rydzów
- liście laurowe
- 3 łyżeczki soli
- 4 średnie cebule
- pieprz czarny ziarnisty
- ziele angielskie
- gorczyca
Przygotowanie:
1Grzyby należy bardzo delikatnie ale dokładnie oczyścić, wymyć i obgotować w wodzie z 3 łyżeczkami soli przez około 15 minut. Po ugotowaniu wodę odlać, a grzyby przełożyć do czystych słoiczków.
2Zalewa: Wodę z octem, cebulą, cukrem i solą gotować przez 10 minut.
3Cebule pokroić w krążki.
4Do słoiczków, między grzyby, powkładać po listku laurowym, po krążku cebuli, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Wlać zalewę, aby zakrywała rydze.
5Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 30 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
10 osób