20 min.
30 min.
50 min.
Jeśli jeszcze nie próbowaliscie marynować czosnku, to teraz nadarza się okazja! Mój przepis jest prosty, a taki czosnek jest pysznym dodatkiem do dań, kanapek i sałatek.
Składniki:
- 1/2 kg czosnku
- garść gorczycy
Przygotowanie:
1Czosnek obrać i sparzyć wrzątkiem, a następnie przelać zimną wodą. Wkładać do wyparzonych słoików, dodając kilka ziaren gorczycy.
2Szklankę wody zagotować z ziarenkami pieprzu i ziela. Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Dodać pozostałe składniki zalewy i zagotować. Przecedzić.
3Przecedzonym płynem zalewać czosnek w słoiczkach.
4Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
10 osób