Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Jeśli jeszcze nie próbowaliscie marynować czosnku, to teraz nadarza się okazja! Mój przepis jest prosty, a taki czosnek jest pysznym dodatkiem do dań, kanapek i sałatek.

Składniki:

  • 1/2 kg czosnku
  • garść gorczycy

Przygotowanie:

1Czosnek obrać i sparzyć wrzątkiem, a następnie przelać zimną wodą. Wkładać do wyparzonych słoików, dodając kilka ziaren gorczycy.

2Szklankę wody zagotować z ziarenkami pieprzu i ziela. Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Dodać pozostałe składniki zalewy i zagotować. Przecedzić.

3Przecedzonym płynem zalewać czosnek w słoiczkach.

4Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

10 osób