40 min.
30 min.
250 min.
Świeżą brioszkę można podać z dżemem na śniadanie, alebo nawet do kawy lub herbaty. Małe brioszki można napełnić nadzieniem, na przykład z pieczarek. W to ciasto można też zawijać np. kiełbaski, albo farsz rybny, tworząc coś na kształt kulebiaka.
Składniki:
- 1 łyżka aktywnych suchych drożdży
- 1/3 szklanki (80 ml) ciepłej wody (45°C)
- 3,5 szklanki (450 g) mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1W małej miseczce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Odstawić na 10 minut.
2W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem i z solą. Zrobić w środku zagłębienie i dodać jajka oraz drożdże. Mieszać, aż ciasto zacznie się zbijać, wtedy je wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać, aż będzie gładkie i sprężyste, ok. 8 minut.
3Spłaszczyć ciasto i posmarować 1/3 masła. Dobrze wyrobić. Powtórzyć proces, tak aby zużyć całe masło. Pomiędzy kolejnymi dodaniami masła odstawiać ciasto na kilka minut, aby odpoczęło. Ta część może zająć nawet do 20 minut. Lekko wysmarować olejem dużą miskę, włożyć do niej ciasto i odwrócić, aby się dobrze pokryło olejem. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
4Ubić ciasto pięścią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza, przykryć i wstawić do lodówki na około 30 minut. (Można je tam zostawić nawet na 8 godzin – im dłużej tam poleży, tym będzie bardziej elastyczne.)
5Dwie keksówki o długości 23 cm lekko wysmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto na stolnicę lekko posypaną mąką. Podzielić je na dwie równe części i uformować dwa bochenki i włożyć od przygotowanych foremek. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na około 1 godzinę aż podwoi objętość. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
6Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut, aż się lekko przyrumieni. Studzić bochenki w foremkach przez 10 minut, a następnie wyjąć je z foremek.
Porcja dla:
15 osób