20 min.
120 min.
140 min.
Soczysty stek wołowy, przyrumieniony na oliwie z oliwek, a następnie duszony w bulionie wołowym i czerwonym winie. Przyprawiony majerankiem i tymiankiem, w towarzystwie świeżych pieczarek w plasterkach i cebuli.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 900 g wołowiny bez kości, pokrojonej na małe kawałki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 500 ml (2 szkl.) rosołu wołowego
- 355 ml (1 i 1/2 szkl.) wytrawnego czerwonego wina
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1W dużym garnku na zupę, na średnim ogniu, nagrzać olej i dodać kawałki wołowiny. Posypać wołowinę mąką. Podsmażyć mięso ze wszystkich stron.
2Wlać rosół i wino. Posypać solą, majerankiem, tymiankiem i czarnym pieprzem.
3Doprowadzić do wrzenia. Przykryć i zmniejszyć ogień. Mieszając od czasu do czasu gotować na wolnym ogniu przez 1,5 godziny, lub do momentu gdy mięso będzie miękkie.
4Dodać grzyby i cebulę. Wywar powinien wszystko przykrywać. W razie potrzeby dodać trochę więcej wina, by mięso było przykryte. Gotować, aż cebula zmięknie.
Porcja dla:
7 osób