Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
140 min.

Soczysty stek wołowy, przyrumieniony na oliwie z oliwek, a następnie duszony w bulionie wołowym i czerwonym winie. Przyprawiony majerankiem i tymiankiem, w towarzystwie świeżych pieczarek w plasterkach i cebuli.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 900 g wołowiny bez kości, pokrojonej na małe kawałki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml (2 szkl.) rosołu wołowego
  • 355 ml (1 i 1/2 szkl.) wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1W dużym garnku na zupę, na średnim ogniu, nagrzać olej i dodać kawałki wołowiny. Posypać wołowinę mąką. Podsmażyć mięso ze wszystkich stron.

2Wlać rosół i wino. Posypać solą, majerankiem, tymiankiem i czarnym pieprzem.

3Doprowadzić do wrzenia. Przykryć i zmniejszyć ogień. Mieszając od czasu do czasu gotować na wolnym ogniu przez 1,5 godziny, lub do momentu gdy mięso będzie miękkie.

4Dodać grzyby i cebulę. Wywar powinien wszystko przykrywać. W razie potrzeby dodać trochę więcej wina, by mięso było przykryte. Gotować, aż cebula zmięknie.

Porcja dla:

7 osób