Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
80 min.
80 min.
Całkowity czas:
100 min.
100 min.
Słodko-kwaśny, orientalny sos z rabarbaru (czatnej) doskonale sprawdza się jako dodatek do mięsa i ryby.
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżka nasion gorczycy
- 2 łyżki startego na tarce świeżego imbiru
- 200 g rodzynek
Przygotowanie:
1Rabarbar obrać i pokroić w cienie plasterki.
2Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
3Warzywa wrzucić do rondla i dodać cukier, gorczycę, imbir, rodzynki, ziele angielskie, kolendrę i pieprz. Składniki dokładnie wymieszać i dusić na małym pod przykryciem przez 20-25 minut.
4Po 25 minutach duszenia wsypać goździki i cynamon, dodać miód i ocet, zagotować i trzymać na średnim ogniu jeszcze przez 30-40 minut.
5Gorący sos rozlewać do słoiczków i pasteryzować przez 15 minut.
Porcja dla:
3 osób