Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
100 min.

Słodko-kwaśny, orientalny sos z rabarbaru (czatnej) doskonale sprawdza się jako dodatek do mięsa i ryby.

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka nasion gorczycy
  • 2 łyżki startego na tarce świeżego imbiru
  • 200 g rodzynek

Przygotowanie:

1Rabarbar obrać i pokroić w cienie plasterki.

2Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.

3Warzywa wrzucić do rondla i dodać cukier, gorczycę, imbir, rodzynki, ziele angielskie, kolendrę i pieprz. Składniki dokładnie wymieszać i dusić na małym pod przykryciem przez 20-25 minut.

4Po 25 minutach duszenia wsypać goździki i cynamon, dodać miód i ocet, zagotować i trzymać na średnim ogniu jeszcze przez 30-40 minut.

5Gorący sos rozlewać do słoiczków i pasteryzować przez 15 minut.

Porcja dla:

3 osób