15 min.
50 min.
65 min.
Ziemniaki nadkrawane są wyrafinowanym dodatkiem do dań. Do smaku posypać parmezanem i natką pietruszki.
Składniki:
- 8 ziemniaków sałatkowych
- 40 g masła plus nieco do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (piekarnik z termoobiegiem: 180°C). Wysmarować masłem naczynie żaroodporne. Ziemniaki obrać, umyć i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Nadkroić dość głęboko ostrym nożem w poprzek, w odstępach 3-milimetrowych. Nie przekrawać do końca! Rozpuścić masło w osobnym naczyniu.
2Ułożyć ziemniaki w naczyniu żaroodpornym nadkrojeniami do góry. Rozprowadzić na nich masło pędzlem kuchennym, posypać solą i pieprzem. Piec w gorącym piekarniku około 50 minut, aż lekko się zrumienią. Przecierać od czasu do czasu pędzlem umaczanym w maśle z dna naczynia. Podawać z sałatą doprawianą sosem winegret lub sosem jogurtowym.
3Ziemniaki z parmezanem: 15 minut przed końcem pieczenia posypać ziemniaki 3 łyżeczkami drobno startego parmezanu i pokropić masłem, z dna naczynia. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób