Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
65 min.

Ziemniaki nadkrawane są wyrafinowanym dodatkiem do dań. Do smaku posypać parmezanem i natką pietruszki.

Składniki:

  • 8 ziemniaków sałatkowych
  • 40 g masła plus nieco do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (piekarnik z termoobiegiem: 180°C). Wysmarować masłem naczynie żaroodporne. Ziemniaki obrać, umyć i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Nadkroić dość głęboko ostrym nożem w poprzek, w odstępach 3-milimetrowych. Nie przekrawać do końca! Rozpuścić masło w osobnym naczyniu.

2Ułożyć ziemniaki w naczyniu żaroodpornym nadkrojeniami do góry. Rozprowadzić na nich masło pędzlem kuchennym, posypać solą i pieprzem. Piec w gorącym piekarniku około 50 minut, aż lekko się zrumienią. Przecierać od czasu do czasu pędzlem umaczanym w maśle z dna naczynia. Podawać z sałatą doprawianą sosem winegret lub sosem jogurtowym.

3Ziemniaki z parmezanem: 15 minut przed końcem pieczenia posypać ziemniaki 3 łyżeczkami drobno startego parmezanu i pokropić masłem, z dna naczynia. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób