15 min.
05 min.
260 min.
Danie na specjalną okazję, którego nikt nie zapomni! To fondue jest wyjątkowo smaczne, bo mięso marynuje się godzinami zanim się je usmaży. Ponadto, zawsze przygotowuję własny sos chrzanowy i sos barbecue, które podaję jako dipy. To będzie hit na Twojej imprezie!
Składniki:
- 180 ml sosu sojowego
- 60 ml sosu Worcestershire
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 1 kg polędwicy wołowej pokrojonej w kostkę wielkości 2,5 cm
- 1 kg polędwicy wieprzowej pokrojonej w kostkę wielkości 2,5 cm
- 230 g kwaśnej śmietany
- 3 łyżki chrzanu ze słoika
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
- 1 łyżeczka octu 5%
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
1W dużym woreczku foliowym wymieszać sos sojowy z sosem Worcestershire i z czosnkiem, potrząsając dobrze zamkniętym workiem, a następnie dodać mięso. Dobrze zamknąć worek (lub zawiązać gumką) i wymieszać mięso z mieszaniną, aby się dobrze pokryło marynatą. Marynować przez 4 godziny, odwracając co jakiś czas.
2W międzyczasie, w małej miseczce wymieszać składniki na sos chrzanowy. Przykryć i wstawić do lodówki.
3W osobnej miseczce wymieszać sos pomidorowy z brązowym sosem i brązowym cukrem. Przykryć i wstawić do lodówki.
4Wyjąć mięso z marynaty, a marynatę wylać. Mięso osuszyć papierowym ręcznikiem.
5Na każde 6 osób należy użyć jednego garnka do fondue. Wlać do każdego naczynia po 500 ml do 750 ml oleju i podgrzać do180 stopni C. Nadziać kawałki mięsa na szpikulce do fondue. Każdy może sobie usmażyć swoje kawałki mięsa tak, jak lubi. Sosy podać w osobnych miseczkach.
Porcja dla:
12 osób