15 min.
25 min.
40 min.
Proste i szybkie do przygotowania danie meksykańskie. Gulasz z wołowiny duszony w sosie własnym z dodatkiem zmiksowanych miechunek pomidorowych i papryczek chili. Podawane z chrupiącym bekonem, fasolą pinto i cebulą, najlepiej smakuje z tortillą. Pyszne! Zobacz też nasz przepis video!
Składniki:
- 6 plastrów bekonu
- 1 kg wołowiny na gulasz (najlepsza będzie łata wołowa)
- 1 ząbek czosnku
- 4 miechunki pomidorowe
- 3 zielone papryczki chili, posiekane
- 750 ml wody
Przygotowanie:
1Na patelni podsmażać bekon przez około 10 minut, aż będzie rumiany. Osączyć na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym. Po przestygnięciu pokruszyć i odstawić.
2Na tłuszczu po bekonie, podsmażyć wołowinę, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić przez kilka minut, aby mięso puściło soki.
3W międzyczasie, do blendera włożyć czosnek, miechunki pomidorowe, chili i łyżkę wołowiny i wlać wodę. Zmiksować na jednolitą masę.
4Mieszaninę z blendera dodać do wołowiny i doprowadzić do wrzenia. Dodać kostkę bulionową, posolić do smaku, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut.
5Dodać bekon i fasolę, wymieszać. Podawać w miseczkach posypane świeżą kolendrą, posiekaną cebulą i limonką.
Porcja dla:
6 osób