Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Proste i szybkie do przygotowania danie meksykańskie. Gulasz z wołowiny duszony w sosie własnym z dodatkiem zmiksowanych miechunek pomidorowych i papryczek chili. Podawane z chrupiącym bekonem, fasolą pinto i cebulą, najlepiej smakuje z tortillą. Pyszne! Zobacz też nasz przepis video!

Składniki:

  • 6 plastrów bekonu
  • 1 kg wołowiny na gulasz (najlepsza będzie łata wołowa)
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 miechunki pomidorowe
  • 3 zielone papryczki chili, posiekane
  • 750 ml wody

Przygotowanie:

1Na patelni podsmażać bekon przez około 10 minut, aż będzie rumiany. Osączyć na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym. Po przestygnięciu pokruszyć i odstawić.

2Na tłuszczu po bekonie, podsmażyć wołowinę, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i dusić przez kilka minut, aby mięso puściło soki.

3W międzyczasie, do blendera włożyć czosnek, miechunki pomidorowe, chili i łyżkę wołowiny i wlać wodę. Zmiksować na jednolitą masę.

4Mieszaninę z blendera dodać do wołowiny i doprowadzić do wrzenia. Dodać kostkę bulionową, posolić do smaku, zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut.

5Dodać bekon i fasolę, wymieszać. Podawać w miseczkach posypane świeżą kolendrą, posiekaną cebulą i limonką.

Porcja dla:

6 osób