Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
180 min.
180 min.
To danie jest inspirowane kuchnią chińską i jest niezwykle proste. Polędwiczki wieprzowe są najpierw marynowane w sosie z czosnkiem, imbirem i miodem, a następnie duszone. Są słodkie i przepyszne! Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem.
Składniki:
- 3 polędwiczki wieprzowe
- 350 g świeżego imbiru, obranego i startego na tarce
- 4 ząbki czosnku, obrane i starte na tarce
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 5 łyżeczek chińskiej przyprawy pięciu smaków
- 6 łyżek miodu
Przygotowanie:
1Wymieszać imbir z czosnkiem, miodem, przyprawą chińską, sosem sojowym i olejem roślinnym.
2Polędwiczki wieprzowe włożyć do dużego plastikowego woreczka, zalać marynatą, wycisnąć nadmiar powietrza i zamknąć szczelnie worek. Delikatnie wmasowywać marynatę w mięso przez 1 minutę, a następnie wstawić do lodówki na 2 godziny.
3Na patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Podsmażyć polędwiczki równomiernie z każdej strony. Polać marynatą i dusić na małym ogniu przez 30 minut.
Porcja dla:
6 osób