Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
180 min.

To danie jest inspirowane kuchnią chińską i jest niezwykle proste. Polędwiczki wieprzowe są najpierw marynowane w sosie z czosnkiem, imbirem i miodem, a następnie duszone. Są słodkie i przepyszne! Podawać ze świeżo ugotowanym ryżem.

Składniki:

  • 3 polędwiczki wieprzowe
  • 350 g świeżego imbiru, obranego i startego na tarce
  • 4 ząbki czosnku, obrane i starte na tarce
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 5 łyżeczek chińskiej przyprawy pięciu smaków
  • 6 łyżek miodu

Przygotowanie:

1Wymieszać imbir z czosnkiem, miodem, przyprawą chińską, sosem sojowym i olejem roślinnym.

2Polędwiczki wieprzowe włożyć do dużego plastikowego woreczka, zalać marynatą, wycisnąć nadmiar powietrza i zamknąć szczelnie worek. Delikatnie wmasowywać marynatę w mięso przez 1 minutę, a następnie wstawić do lodówki na 2 godziny.

3Na patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Podsmażyć polędwiczki równomiernie z każdej strony. Polać marynatą i dusić na małym ogniu przez 30 minut.

Porcja dla:

6 osób