40 min.
20 min.
90 min.
Przyprawa pięć smaków – mieszanka cynamonu, goździków, nasion kopru włoskiego, anyżu gwiazdkowatego i pieprzu syczuańskiego – jest w kuchni chińskiej bardzo popularna. Będzie doskonałym, orientalnym dodatkiem do apetycznych kanapek z chleba pitta.
Składniki:
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki płynnego miodu
- ½ łyżeczki przyprawy pięć smaków
- 3 filety z piersi kurczaka (po 140 g)
- 4 duże razowe chlebki pitta
- 3 liście sałaty rzymskiej, porwane
- 16 pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych na połówki
- 1 duża marchewka, grubo starta
Przygotowanie:
1Sok z cytryny, miód i przyprawę pięć smaków wymieszać w płytkim naczyniu, w którym można ułożyć całe mięso jedną warstwą. Zrobić 3 głębokie nacięcia w każdym filecie, a następnie włożyć mięso do naczynia. Nasmarować je dokładnie marynatą, wetrzeć ją także w nacięcia. Przykryć naczynie folią i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny.
2Przygotować sos: wymieszać jogurt, skórkę i sok z cytryny oraz pietruszkę, przyprawić do smaku. Przykryć i schłodzić.
3Wyjąć zamarynowane mięso z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury, blachę grillową wyłożyć folią aluminiową. Umieścić ruszt w najniższym położeniu. Ułożyć mięso na blasze, opiekać je 15-20 minut. W czasie pieczenia smarować pozostałą w naczyniu marynatą, w połowie – przewrócić. Kiedy mięso będzie już gotowe, pokroić je skośnie na cienkie plastry i odstawić do wystygnięcia.
4Spryskać chlebki pitta odrobiną wody i opiekać 2-3 minuty. Wymieszać sałatę, pomidorki i marchewkę z sosem.
5Naciąć chlebki pitta tak, aby z każdego powstała otwarta z jednej strony kieszonka. Rozłożyć równo mięso i sałatkę z sosem do 4 kieszonek i podawać.
Porcja dla:
4 osób