10 min.
20 min.
30 min.
Z miękkiego, delikatnego mlecza śledzia można przygotować potrawę, która będzie pyszna, pożywna i niedroga. Podaje się ją na grubych kromkach razowego pełnoziarnistego chleba jako smaczne danie lunchowe.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 225 g cebuli, pokrojonej w cienkie krążki
- 225 g cukinii, pokrojonej w kostkę
- 340 g miękkiego mlecza ze śledzia, pokrojonego na duże kawałki
- 250 g dojrzałych pomidorów, drobno pokrojonych
Przygotowanie:
1Mocno rozgrzać grill. Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej teflonowej patelni. Wrzucić cebulę i smażyć często mieszając około 8 minut, aż zmięknie i zacznie się przyrumieniać.
2Wrzucić cukinię i smażyć jeszcze 5 minut często mieszając, aż stanie się miękka.
3Dołożyć mlecz ze śledzia i smażyć mieszając kolejne 2 minuty. Dodać pomidory oraz musztardę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze minutę, aż pomidory lekko zmiękną.
4Opiec kromki chleba z obu stron na grillu. Na ciepłe tosty nałożyć mlecz śledziowy z warzywami, udekorować rzeżuchą lub rukolą i od razu podawać.
Porcja dla:
4 osób