Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Z miękkiego, delikatnego mlecza śledzia można przygotować potrawę, która będzie pyszna, pożywna i niedroga. Podaje się ją na grubych kromkach razowego pełnoziarnistego chleba jako smaczne danie lunchowe.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 225 g cebuli, pokrojonej w cienkie krążki
  • 225 g cukinii, pokrojonej w kostkę
  • 340 g miękkiego mlecza ze śledzia, pokrojonego na duże kawałki
  • 250 g dojrzałych pomidorów, drobno pokrojonych

Przygotowanie:

1Mocno rozgrzać grill. Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej teflonowej patelni. Wrzucić cebulę i smażyć często mieszając około 8 minut, aż zmięknie i zacznie się przyrumieniać.

2Wrzucić cukinię i smażyć jeszcze 5 minut często mieszając, aż stanie się miękka.

3Dołożyć mlecz ze śledzia i smażyć mieszając kolejne 2 minuty. Dodać pomidory oraz musztardę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze minutę, aż pomidory lekko zmiękną.

4Opiec kromki chleba z obu stron na grillu. Na ciepłe tosty nałożyć mlecz śledziowy z warzywami, udekorować rzeżuchą lub rukolą i od razu podawać.

Porcja dla:

4 osób