Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
105 min.

To dietetyczne danie – bo gotowane na parze – ale pełne smaku! Używam świeżego szpinaku, ale można dodać rozmrożonego – wtedy trzeba go dobrze odcisnąć.

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • sól, suszona bazylia i tymianek do smaku
  • 4 łyżki sera feta
  • 2 garście świeżych liści szpinaku, umytych i osuszonych
  • kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

1Piersi kurczaka umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Owinąć w folię spożywczą i roztłuc na cienko. (Dzięki folii filety się nie rozlecą, a i tłuczek się tak nie obklei mięsem.) Zdjąć folię, oprószyć mięso solą, suszoną bazylią i tymiankiem. Przykryć i odstawić na 1 godzinę do lodówki.

2Na każdy filet nałożyć po 2 łyżki sera feta. Jeśli jest miękki, to można go rozsmarować, a jeśli nie – pokruszyć go wprost na filety. Na ser nałożyć liście szpinaku.

3Zawinąć rolady i spiąć wykałaczkami aby się nie rozleciały.

4Jeśli parowar ma specjalną przystawkę na zioła – włożyć do niej liście bazylii. Jeśli nie, można bazylię ułożyć na roladach. Włożyć rolady na najniższy pojemnik w parowarze i włączyć urządzenie na 30 minut gotowania.

Porcja dla:

2 osób