Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

Soczysty kurczak pieczony w aromatycznym rozmarynie, czosnku i cytrynie.

Składniki:

  • 1 (1,3 kg) cały kurczak
  • 225 g masła w temeperaturze pokojowej
  • 1 cytryna
  • 25 g rozgniecionego czosnku
  • 5 ząbków czosnku

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do temperatury 175ºC.

2Opłukać kurczaka i wytrzeć do sucha. Zetrzeć skórkę z cytryny. Pozostałą cytrynę pokroić w ćwiartki odstawić na bok. Zmiksować masło ze tartą skórką cytryny, rozgniecionym czosnkiem i posiekanym rozmarynem.

3Włóż rękę pod skórę kurczaka na piersi, jak również naciągnij „kieszonki” mięszy nogami i skrzydełkami. Nabierz mieszankę masła z rozmarynem na palce i rozprowadź pod skórą piersi, nóg i skrzydeł. (Zachować 1/4 mieszanki masła i wetrzeć na wierzch skóry).

4Przyprawić środek kurczaka solą, pieprzem i papryką. Włożyć również ćwiartki cytryny, gałązki rozmarynu i pokrojony na plasterki czosnek. Związać nogi sznurkiem kuchennym, aby całość zabezpieczyć.

5Umieścić kurczaka na blaszce piersią do góry i włożyć do piekarnika. Piec przez 50 minut, aż wypływające soki będą przezroczyste. Wyciągnąć ze środka „nadzienie” i podawać.

Porcja dla:

5 osób