Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
130 min.

Danie, które wymaga trochę przygotowania, ale warto poświęcić czas, aby potem delektować się pysznym mięsem.

Składniki:

  • 2 kg mostka cielęcego
  • 2 łyżki grubej soli

Przygotowanie:

1Mostek natrzeć solą. Za pomocą ostrego noża oddzielić skórę od żeber, nie przecinając do końca tak, aby powstała głęboka kieszeń.

2Żółtka oddzielić od białek. Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć i przepuścić przez maszynkę razem z wątróbką.

3Żółtka utrzeć z masłem, po łyżce dodawać masę z wątróbki, cały czas ucierając. Dodać natkę i przyprawy. Białka ubić na sztywno i połączyć z farszem.

4Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Brytfankę natłuścić.

5Do kieszeni w mięsie włożyć farsz i zabezpieczyć wykałaczkami. Ułożyć w brytfance i piec przez około 90 minut.

Porcja dla:

6 osób