Czas przygotowania:
40 min.
40 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
130 min.
130 min.
Danie, które wymaga trochę przygotowania, ale warto poświęcić czas, aby potem delektować się pysznym mięsem.
Składniki:
- 2 kg mostka cielęcego
- 2 łyżki grubej soli
Przygotowanie:
1Mostek natrzeć solą. Za pomocą ostrego noża oddzielić skórę od żeber, nie przecinając do końca tak, aby powstała głęboka kieszeń.
2Żółtka oddzielić od białek. Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć i przepuścić przez maszynkę razem z wątróbką.
3Żółtka utrzeć z masłem, po łyżce dodawać masę z wątróbki, cały czas ucierając. Dodać natkę i przyprawy. Białka ubić na sztywno i połączyć z farszem.
4Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Brytfankę natłuścić.
5Do kieszeni w mięsie włożyć farsz i zabezpieczyć wykałaczkami. Ułożyć w brytfance i piec przez około 90 minut.
Porcja dla:
6 osób