20 min.
60 min.
80 min.
Dżem z pigwy z dodatkiem przyprawy do piernika. Chciałam zrobić coś z pigwy innego niż zwykły dżem i wpadłam na taki pomysł. Wyszło pysznie!
Składniki:
- 3,5 kg pigwy
- sok z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 400 g cukru
Przygotowanie:
1Pigwę obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Teraz pigwy zostało ok. 2,5 kg. Natychmiast włożyć do miski z wodą i sokiem z cytryny, aby nie ściemniała.
2Wrzucić pigwę do dużego garnka o grubym dnie, dodać przyprawę do piernika i sok pomarańczowy. Gotować na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Jeśli będzie za gęsta, dodać trochę wody lub soku pomarańczowego.
3Dopiero na ostatnie 15 minut gotowania dodać cukier.
4Gorący mus nakładać do wysterylizowanych słoików i mocno zakręcić. Przechowywać w zimnym miejscu (najlepiej w lodówce).
Porcja dla:
4 osób