Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Dżem z pigwy z dodatkiem przyprawy do piernika. Chciałam zrobić coś z pigwy innego niż zwykły dżem i wpadłam na taki pomysł. Wyszło pysznie!

Składniki:

  • 3,5 kg pigwy
  • sok z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 400 g cukru

Przygotowanie:

1Pigwę obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Teraz pigwy zostało ok. 2,5 kg. Natychmiast włożyć do miski z wodą i sokiem z cytryny, aby nie ściemniała.

2Wrzucić pigwę do dużego garnka o grubym dnie, dodać przyprawę do piernika i sok pomarańczowy. Gotować na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Jeśli będzie za gęsta, dodać trochę wody lub soku pomarańczowego.

3Dopiero na ostatnie 15 minut gotowania dodać cukier.

4Gorący mus nakładać do wysterylizowanych słoików i mocno zakręcić. Przechowywać w zimnym miejscu (najlepiej w lodówce).

Porcja dla:

4 osób