Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Ziemniaki posypać świeżymi ziołami i piec w piekarniku – zamiast oleju słonecznikowego, można również użyć oliwy z oliwek.
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- gruboziarnista sól morska
- 1-2 łyżeczki listków świeżego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (piekarnik z termoobiegiem: 180°C). Wyszorować ziemniaki do czysta w zimnej wodzie i starannie wytrzeć ręcznikiem papierowym, następnie każdy przekroić wzdłuż na połowy.
2Wysmarować blachę do pieczenia olejem. Posypać niewielką ilością gruboziarnistej soli i ziołami. Ułożyć ziemniaki przekrojoną stroną na blasze. Piec w gorącym piekarniku około 30 minut. Podawać z kwaśną śmietaną.
Porcja dla:
4 osób