Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ziemniaki posypać świeżymi ziołami i piec w piekarniku – zamiast oleju słonecznikowego, można również użyć oliwy z oliwek.

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • gruboziarnista sól morska
  • 1-2 łyżeczki listków świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (piekarnik z termoobiegiem: 180°C). Wyszorować ziemniaki do czysta w zimnej wodzie i starannie wytrzeć ręcznikiem papierowym, następnie każdy przekroić wzdłuż na połowy.

2Wysmarować blachę do pieczenia olejem. Posypać niewielką ilością gruboziarnistej soli i ziołami. Ułożyć ziemniaki przekrojoną stroną na blasze. Piec w gorącym piekarniku około 30 minut. Podawać z kwaśną śmietaną.

Porcja dla:

4 osób