30 min.
20 min.
50 min.
Oto grecka musaka przyrządzana z siekanych bakłażanów, a nie z plasterków bakłażanów smażonych na oliwie. Dodaje się do nich ugotowane ziemniaki oraz tradycyjny sos z jajek oraz sera i zapieka.
Składniki:
- 900 g młodych ziemniaków, przekrojonych na pół
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule, posiekane
- 500 g chudej mielonej jagnięciny
- 2 bakłażany, posiekane
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 100 ml wywaru jagnięcego lub warzywnego (z kostki)
- ½ łyżeczki mieszanki suszonych ziół
Przygotowanie:
1Ugotować ziemniaki. Rozgrzać oliwę na patelni teflonowej o grubym dnie. Wrzucić cebulę i mięso. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie, a mięso będzie przyrumienione.
2Wrzucić bakłażany i wymieszać. Smażyć jeszcze przez 3 minuty na dużym ogniu.
3Dodać cynamon oraz sól i pieprz. Wrzucić posiekane pomidory i zioła, wlać wywar. Wymieszać, przykryć i dusić przez 15 minut na małym ogniu, aż składniki będą ugotowane i miękkie. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
4W czasie gdy dusi się mięso z warzywami, wsypać mąkę ziemniaczaną do małego rondla i dodać 2 łyżki mleka. Wymieszać starannie drewnianą łyżką, potem dolać resztę mleka. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotować przez 3 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić, mieszając, aż sos nieco ostygnie. Dodać jajko, starannie wymieszać, dodać sól, pieprz i gorczycę.
5Nałożyć mięso z bakłażanami do płytkiego naczynia żaroodpornego, wyrównać i ułożyć warstwę ziemniaków. Polać sosem i posypać tartym serem. Wstawić na górny poziom piekarnika. Piec przez 20 minut.
Porcja dla:
4 osób