Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
185 min.

Chleb ten znakomicie pasuje do spaghetti, sałat, zup, gulaszów, dipów i sosów. Może też być po prostu smaczną, pożywną przekąską.

Składniki:

  • 250 ml (1 i 1/8 szklanki) ciepłej wody
  • 410 g (3 szklanki) mąki chlebowej
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Wodę, mąkę, mleko w proszku, cukier, sól, masło lub margarynę i drożdże umieścić w pojemniku automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Ustawić na cykl podstawowy i jasną skórkę.

2Na sygnał dźwiękowy lub zgodnie ze wskazówkami producenta wsypać do automatu granulowany czosnek, 2 łyżki płatków cebuli i cały tarty ser. Po zakończeniu cyklu zagniatania posypać ciasto po wierzchu pozostałymi płatkami cebuli.

3Napawać się smakiem i aromatem ciepłego i świeżego pieczywa.

Porcja dla:

1 osoby