Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
55 min.

Odkryłam, że niektóre najlepsze przepisy są najłatwiejsze! Spróbuj na przykład ten, a najprawdopodobniej skorzystasz z niego jeszcze nie raz. I dodatkowa sprawa: jeśli użyjesz niskotłuszczowego majonezu, pominiesz tłuszcz i kalorie, które są wchłaniane, gdy się bakłażana smaży.

Składniki:

  • 1 średni bakłażan, obrany i pokrojony na krążki grubości 1 cm
  • 4 łyżki majonezu (lub zależnie od potrzeb)
  • 1/2 szklanki bułki tartej

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Wyłożyć blachę do pieczenia folią aluminiową.

2Wysypać bułkę tartą na talerz. Zanurzyć każdy kawałek bakłażana z obu stron w majonezie, następnie obtoczyć w bułce tartej. Ułożyć plastry bakłażana na przygotowanej blasze do pieczenia.

3Piec 20 minut w rozgrzanym piekarniku, aż nabiorą złotego koloru. Odwrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 20 do 25 minut, dopóki nie zbrązowieją z drugiej strony.

Porcja dla:

6 osób