Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
90 min.

Te pieczone ziemniaki to fantastyczny dodatek do każdego posiłku. Smakują równie dobrze na drugi dzień, po odgrzaniu.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki do pieczenia
  • 8 plasterków boczku (lub nawet lepiej bekonu)
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Piec ziemniaki przez 1 godzinę.

2W tym czasie smażyć boczek na patelni na dużym ogniu, aż się równomiernie przyrumieni. Zdjąć i odsączyć na ręcznikach papierowych.

3Upieczone ziemniaki odłożyć na 10 minut, aby nieco przestygły, a następnie przekroić w poprzek i wybrać miąższ do miski, uważając, aby nie uszkodzić skórek.

4Do miąższu dodać śmietanę, mleko, masło, sól, pieprz, 1/2 szklanki sera i połowę cebulki. Zmiksować mikserem aby masa była puszysta.

5Nałożyć do skórek ziemniaków, posypać pozostałym serem, cebulką i boczkiem.

6Piec jeszcze przez 15 minut.

Porcja dla:

4 osób