15 min.
75 min.
90 min.
Te pieczone ziemniaki to fantastyczny dodatek do każdego posiłku. Smakują równie dobrze na drugi dzień, po odgrzaniu.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki do pieczenia
- 8 plasterków boczku (lub nawet lepiej bekonu)
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki masła
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Piec ziemniaki przez 1 godzinę.
2W tym czasie smażyć boczek na patelni na dużym ogniu, aż się równomiernie przyrumieni. Zdjąć i odsączyć na ręcznikach papierowych.
3Upieczone ziemniaki odłożyć na 10 minut, aby nieco przestygły, a następnie przekroić w poprzek i wybrać miąższ do miski, uważając, aby nie uszkodzić skórek.
4Do miąższu dodać śmietanę, mleko, masło, sól, pieprz, 1/2 szklanki sera i połowę cebulki. Zmiksować mikserem aby masa była puszysta.
5Nałożyć do skórek ziemniaków, posypać pozostałym serem, cebulką i boczkiem.
6Piec jeszcze przez 15 minut.
Porcja dla:
4 osób