30 min.
06 min.
136 min.
Pyszny i zdrowy przepis na chlebek pita. Zamiast białej mąki wykorzystano mąkę sojową i pszenną pełnoziarnistą.
Składniki:
- 1 szklanka ciepłej wody (45°C)
- 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
- 1 łyżka melasy
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5 szklanki mąki sojowej
- mąka kukurydziana do posypania
Przygotowanie:
1W misce wymieszać wodę z drożdżami, melasą i solą. Odstawić na 5-10 minut, a następnie stopniowo dodawać mąkę pełnoziarnistą i sojową. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrobić na elastyczne ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
2Wyrośnięte ciasto zagniatać przez 5-10 minut. Podzielić na 6 części. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować każdy kawałek na okrąg o grubości 0,5 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni C. Blaszkę wstawić do piekarnika na 2 minuty, wyjąć i oprószyć mąką kukurydzianą.
4Na blaszce ułożyć krążki ciasta. Piec przez 6 minut. Wyjąć z piekarnika i przykryć wilgotną ściereczką. Kiedy wystygną, nożem naciąć kieszonki w chlebie.
Porcja dla:
6 osób