20 min.
30 min.
50 min.
Kurczak podsmażany metodą stir-fry z marchewką, selerem i kapustą, a potem lekko przyprawiony pomarańczą i sezamem, to bardzo smaczne nadzienie naleśników. Takie danie przypadnie do gustu osobom, którym znudziły się tradycyjne sposoby przyrządzania kurczaka.
Składniki:
- 115 g mąki
- 1 jajko, roztrzepane
- 300 ml półtłustego mleka
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Przesiać mąkę do miski, dodać trochę soli i pieprzu. Zrobić wgłębienie w mące. Zmieszać jajko z mlekiem i wlać mieszankę do mąki. Wymieszać, żeby powstało gładkie ciasto.
2Nasmarować lekko teflonową patelnię o średnicy 20 cm i postawić na średnim ogniu. Wlać na patelnię trochę ciasta, rozprowadzić równomiernie i smażyć 2 minuty. Obrócić naleśnik na drugą stronę łopatką i smażyć około 30 sekund. Zsunąć go z patelni na ciepły żaroodporny talerz i przykryć kawałkiem pergaminu.
3Usmażyć resztę ciasta w taki sam sposób, robiąc w sumie 8 naleśników i układając je jeden na drugim przedzielone pergaminem. W razie potrzeby przed smażeniem kolejnych naleśników smarować patelnię olejem. Gdy wszystkie naleśniki zostaną usmażone, przykryć je szczelnie folią. Ułożyć talerz nad rondlem z lekko gotującą się wodą, żeby nie wystygły podczas przyrządzania nadzienia.
4Rozgrzać wok bądź dużą patelnię. Wrzucić orzechy i smażyć je na średnim ogniu kilka minut, aż zrobią się złote. Wyłożyć na talerz i odstawić.
5Wlać olej do woka bądź na patelnię i rozprowadzić na dnie, a potem wrzucić mięso kurczaka, czosnek, imbir oraz papryczkę chili. Podsmażać metodą stir-fry 3 minuty.
6Dodać marchewkę i kawałki selera i dalej smażyć, mieszając, 2 minuty. Wrzucić do naczynia startą skórkę pomarańczową oraz kapustę i smażyć kolejną minutę. Skropić sosem sojowym i olejem sezamowym, a następnie smażyć jeszcze minutę, mieszając. Wrzucić orzechy z powrotem do naczynia i wymieszać z pozostałymi składnikami.
7Rozłożyć podsmażone nadzienie na ciepłe naleśniki i złożyć je w tzw. chusteczkę bądź zwinąć w rulonik. Podawać natychmiast, z odrobiną sosu sojowego.
Porcja dla:
4 osób