Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Świetne urozmaicenie zwykłych naleśników z serem, cytryna dodaje im niepowtarzalnego smaku.
Składniki:
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 500 ml mleka
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Przygotowujemy ciasto na naleśniki: Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany.
2Smażymy naleśniki.
3Przygotowujemy nadzienie: Ser mieszamy z jogurtem, skórką z cytryny, sokiem i cukrem (ja robię to zawsze za pomocą widelca).
4Smarujemy naleśniki – ilość sera zależy od naszych upodobań, jeśli ktoś lubi mniej to nakłada tylko trochę nadzienia. Naleśniki składamy w trójkąty lub zwijamy w rulon.
5Ja zawsze podsmażam je na odrobinie masła z dwóch stron dosłownie przez chwilę, dopiero potem polewam jogurtem. Można również jeść na zimno – są równie smaczne jak na ciepło. Polecam ten serek z cytrynką 🙂
Porcja dla:
6 osób