Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Świetne urozmaicenie zwykłych naleśników z serem, cytryna dodaje im niepowtarzalnego smaku.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1Przygotowujemy ciasto na naleśniki: Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany.

2Smażymy naleśniki.

3Przygotowujemy nadzienie: Ser mieszamy z jogurtem, skórką z cytryny, sokiem i cukrem (ja robię to zawsze za pomocą widelca).

4Smarujemy naleśniki – ilość sera zależy od naszych upodobań, jeśli ktoś lubi mniej to nakłada tylko trochę nadzienia. Naleśniki składamy w trójkąty lub zwijamy w rulon.

5Ja zawsze podsmażam je na odrobinie masła z dwóch stron dosłownie przez chwilę, dopiero potem polewam jogurtem. Można również jeść na zimno – są równie smaczne jak na ciepło. Polecam ten serek z cytrynką 🙂

Porcja dla:

6 osób