40 min.
30 min.
70 min.
Pyszne wegetarińskie leczo z bakłażanów, marchewki, cukinii, papryki i pomidorów. Doskonałe z czosnkowym pieczywem.
Składniki:
- 3 bakłażany
- olej do smażenia
- 2 cukinie
- 1 czerwona papryka
- 3-4 pomidory
Przygotowanie:
1Bakłażany pokroić w drobną kostkę. W woku rozgrzać olej i smażyć bakłażana ze wszystkich stron przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.
2Cukinię pokroić w kostkę i dodać do bakłażnów.
3Paprykę, pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce, czosnek wycisnąć przez praskę.
4W oddzielnym garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, dodać paprykę i smażyć przez kilka minut, dodać marchewkę i smażyć przez 5 minut. Dodać pomidory i połowę czosnku, wymieszać i przełożyć do woka.
5Całość smażyć przez kilka minut, na koniec dodać resztę czosnku, doprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
6 osób