25 min.
25 min.
Ten pyszny, kwaskowy i orzeźwiający napój proponujemy na pierwsze lub drugie śniadanie, bądź do popijania w ciągu dnia. Może też zastąpić alkoholowy aperitif przed obiadem lub kolacją. Najsmaczniejszy będzie, jeśli przygotujemy go ze słodkich pomidorów, najlepiej dojrzałych na krzaku, oraz dojrzałego mango.
Składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 500 g pomidorów, obranych ze skórki i bez nasion, pokrojonych na kawałki
- 600 g miąższu arbuza, bez pestek i pokrojonego na kawałki
- sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok i skórka otarta z 1 limonki
Przygotowanie:
1Obrać mango ze skórki. Miąższ odkroić od pestki i grubo posiekać.
2Wrzucić do miksera posiekane mango, pomidory i arbuza, wlać sok i skórkę otartą z pomarańczy i limonki. Starannie zmiksować. Być może trzeba będzie zrobić to w 2 porcjach, jeśli mikser ma małą pojemność.
3Napełnić do połowy lodem 4 duże wysokie szklanki i wlać napój. Udekorować plasterkami pomarańczy i limonki oraz listkami szałwii lub ogórecznika. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób