Czas przygotowania:
25 min.
Całkowity czas:
25 min.

Ten pyszny, kwaskowy i orzeźwiający napój proponujemy na pierwsze lub drugie śniadanie, bądź do popijania w ciągu dnia. Może też zastąpić alkoholowy aperitif przed obiadem lub kolacją. Najsmaczniejszy będzie, jeśli przygotujemy go ze słodkich pomidorów, najlepiej dojrzałych na krzaku, oraz dojrzałego mango.

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 500 g pomidorów, obranych ze skórki i bez nasion, pokrojonych na kawałki
  • 600 g miąższu arbuza, bez pestek i pokrojonego na kawałki
  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok i skórka otarta z 1 limonki

Przygotowanie:

1Obrać mango ze skórki. Miąższ odkroić od pestki i grubo posiekać.

2Wrzucić do miksera posiekane mango, pomidory i arbuza, wlać sok i skórkę otartą z pomarańczy i limonki. Starannie zmiksować. Być może trzeba będzie zrobić to w 2 porcjach, jeśli mikser ma małą pojemność.

3Napełnić do połowy lodem 4 duże wysokie szklanki i wlać napój. Udekorować plasterkami pomarańczy i limonki oraz listkami szałwii lub ogórecznika. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób