Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
40 min.

Bardzo ciekawy przepis na ogórki na zimę. Nie trzeba ich pasteryzować – więc tyle mniej przy nich roboty! Pyszne!

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 1 kg cebuli
  • 3+3 łyżki soli
  • 2 łyżki przyprawy do grilla
  • koper
  • 1 łyżeczka gorczycy na słoik

Przygotowanie:

1Ogórki kroimy w plastry (1,5-2 cm mogą być też cienko poszatkowane). Solimy (3 łyżki soli) i odstawiamy na 2 godziny.

2Cebulę kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 2 godziny (osobno – nie z ogórkami).

3Składniki na zalewę gotujemy w dużym garnku.

4Do gorących słoików nakładamy koper, natkę, cebulę, a następnie dobrze odciśnięte ogórki. Do każdego słoika dodajemy po łyżeczce gorczycy.

5Następnie zalewamy słoiki gorącą zalewą. Słoiki mocno zakręcamy. Nie pasteryzujemy.

Porcja dla:

10 osób