Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Bardzo ciekawy przepis na ogórki na zimę. Nie trzeba ich pasteryzować – więc tyle mniej przy nich roboty! Pyszne!
Składniki:
- 4 kg ogórków
- 1 kg cebuli
- 3+3 łyżki soli
- 2 łyżki przyprawy do grilla
- koper
- 1 łyżeczka gorczycy na słoik
Przygotowanie:
1Ogórki kroimy w plastry (1,5-2 cm mogą być też cienko poszatkowane). Solimy (3 łyżki soli) i odstawiamy na 2 godziny.
2Cebulę kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 2 godziny (osobno – nie z ogórkami).
3Składniki na zalewę gotujemy w dużym garnku.
4Do gorących słoików nakładamy koper, natkę, cebulę, a następnie dobrze odciśnięte ogórki. Do każdego słoika dodajemy po łyżeczce gorczycy.
5Następnie zalewamy słoiki gorącą zalewą. Słoiki mocno zakręcamy. Nie pasteryzujemy.
Porcja dla:
10 osób