Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
160 min.
160 min.
Prosty przepis na niedzielny obiad – ale i poniedziałkowy lunch, bo mięso smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek. Warto przygotować ulubiony sos dla chętnych bo pierś z indyka jest raczej sucha.
Składniki:
- 1,5-2 kg piersi z indyka
- 3-4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- gałązki rozmarynu do dekoracji
Przygotowanie:
1Filet opłukać, osuszyć, natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem. Wstawić na godzinę do lodówki.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
3Mięso obsmażyć na maśle, oprószyć papryką i rozmarynem. Włożyć do rękawa do pieczenia i ułożyć na blaszce.
4Piec przez około 1,5 godziny.
Porcja dla:
10 osób