Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
160 min.

Prosty przepis na niedzielny obiad – ale i poniedziałkowy lunch, bo mięso smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek. Warto przygotować ulubiony sos dla chętnych bo pierś z indyka jest raczej sucha.

Składniki:

  • 1,5-2 kg piersi z indyka
  • 3-4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • gałązki rozmarynu do dekoracji

Przygotowanie:

1Filet opłukać, osuszyć, natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem. Wstawić na godzinę do lodówki.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

3Mięso obsmażyć na maśle, oprószyć papryką i rozmarynem. Włożyć do rękawa do pieczenia i ułożyć na blaszce.

4Piec przez około 1,5 godziny.

Porcja dla:

10 osób