15 min.
15 min.
30 min.
Białe części porów są owinięte w plasterki szynki i zapiekane w pysznym, śmietanowym sosie. Niezwykle smakowite danie!
Składniki:
- 6 porów (tylko białe części), umytych
- 40 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 50 g startego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- 3 duże plastry gotowanej szynki, przekrojone na pół
Przygotowanie:
1Pory gotować na parze przez 10 minut. (Można je w tym celu włożyć do durszlaka ustawionego nad garnkiem z gotującą wodą.) Odcedzić i odstawić na chwilę aby ostygły.
2W tym czasie przygotować beszamel: w rondlu stopić masło, dodać mąkę i dobrze wymieszać. Gdy zacznie wrzeć, wlać mleko (całe na raz) i mieszać trzepaczką. Gotować przez 5 minut, stale mieszając. Doprawić solą i pieprzem; zdjąć z ognia i dodać starty ser.
3Studzić pory przez 5 minut, a następnie zawinąć wokół każdego plasterek szynki. Gotowe roladki ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Polać sosem.
4Wstawić do piekarnika pod grill i piec, aż ser się stopi, około 3-5 minut.
Porcja dla:
6 osób