20 min.
20 min.
40 min.
Najbardziej lubię ten omlet w sezonie na leśne grzyby – fantastyczny aromat! Ale smakuje również z pieczarkami.
Składniki:
- 200 g grzybów leśnych lub pieczarek
- 1 cebula, posiekana
- olej do smażenia
- oregano
- granulowany czosnek
- sól i pieprz
- 1 szklanka białego półwytrawnego wina
- 6 jajek
Przygotowanie:
1Grzyby oczyścić i pokroić w plasterki.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
3Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać grzyby i smażyć, cały czas mieszając. Dodać cebulę i smażyć przez kilka minut. Doprawić do smaku oregano, czosnkiem, solą i pieprzem. Całość zalać winem i dusić przez 5 minut, aż wino odparuje.
4Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z żółtkami, doprawić solą i pieprzem.
5Na patelni rozgrzać olej, wylać masę jajeczną i smażyć, aż zetnie się spód. Następnie wstawić do piekarnika na minutę.
6Omlet przełożyć na półmisek, na wierzch nałożyć farsz grzybowy. Od razu podawać.
Porcja dla:
3 osób