Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

Prosty i tani obiad: wątróbka panierowana w mące i jajku. Szybko się ją robi i świetnie smakuje, na przykład z ziemniakami i mizerią.

Składniki:

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • mąka
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

1Wątróbkę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.

2Obtoczyć wątróbkę z każdej strony w mące.

3Jajka roztrzepać w misce widelcem, doprawić solą i pieprzem. Zanurzać wątróbkę w jajku aby się nim pokryło ze wszystkich stron.

4Na patelni rozgrzać olej i smażyć wątróbkę przez około 15-20 minut. Można sprawdzić, czy jest już gotowa, nakłuwając ją widelcem – nie powinny się z niej wtedy wydzielać krwiste soki.

Porcja dla:

2 osób