Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Prosty i tani obiad: wątróbka panierowana w mące i jajku. Szybko się ją robi i świetnie smakuje, na przykład z ziemniakami i mizerią.
Składniki:
- 300 g wątróbki drobiowej
- mąka
- 2 jajka
- sól i pieprz
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
1Wątróbkę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku.
2Obtoczyć wątróbkę z każdej strony w mące.
3Jajka roztrzepać w misce widelcem, doprawić solą i pieprzem. Zanurzać wątróbkę w jajku aby się nim pokryło ze wszystkich stron.
4Na patelni rozgrzać olej i smażyć wątróbkę przez około 15-20 minut. Można sprawdzić, czy jest już gotowa, nakłuwając ją widelcem – nie powinny się z niej wtedy wydzielać krwiste soki.
Porcja dla:
2 osób