Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Wspaniały przepis na pieczoną rybę, który zachwyci zarówno na rodzinnym obiedzie jak i uroczystym przyjęciu.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 1 papryka, pokrojona w słupki
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 500 g filetu z ryby (np: tilapii)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

2Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć cebulę. Dodać paprykę i smażyć przez kilka minut, aż zmięknie.

3Kapary wymieszać z łyżką oliwy, natką, octem.

4Rybę oprószyć solą i pieprzem.

5Warzywa ułożyć na folii lub pergaminie, na to położyć rybę i polać sosem z kaparami.

6Piec przez 10 minut.

Porcja dla:

4 osób