Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Bakłażan panierowany w płatkach ziemniaczanych, a następnie zapiekany w piekarniku. Od dnia, gdy po raz pierwszy spróbowaliśmy tej metody, nie jemy już bakłażanów w innej formie.
Składniki:
- 55 g masła
- 1 średni bakłażan obrany i pokrojony na plastry grubości 1,5 do 2 cm
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 50 g (1 szklanka) płatków ziemniaczanch na błyskawiczne purée (może być purée w proszku)
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 220°C. W czasie gdy się nagrzewa, wstawić do niego płytkie naczynie do pieczenia i roztopić w nim masło.
2W małej misce roztrzepać jajko z solą i pieprzem. Maczać plastry bakłażana w jajku, a następnie obtaczać w płatkach ziemniaczanych. Układać panierowane plastry w ciepłym naczyniu z masłem.
3Piec około 20 minut, aż będą miękkie, odwracając raz po 10 minutach.
Porcja dla:
4 osób