Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Bakłażan panierowany w płatkach ziemniaczanych, a następnie zapiekany w piekarniku. Od dnia, gdy po raz pierwszy spróbowaliśmy tej metody, nie jemy już bakłażanów w innej formie.

Składniki:

  • 55 g masła
  • 1 średni bakłażan obrany i pokrojony na plastry grubości 1,5 do 2 cm
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • 50 g (1 szklanka) płatków ziemniaczanch na błyskawiczne purée (może być purée w proszku)

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 220°C. W czasie gdy się nagrzewa, wstawić do niego płytkie naczynie do pieczenia i roztopić w nim masło.

2W małej misce roztrzepać jajko z solą i pieprzem. Maczać plastry bakłażana w jajku, a następnie obtaczać w płatkach ziemniaczanych. Układać panierowane plastry w ciepłym naczyniu z masłem.

3Piec około 20 minut, aż będą miękkie, odwracając raz po 10 minutach.

Porcja dla:

4 osób