Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Szybki przepis na amerykańskie naleśniki (pancakes) które przypominają polskie racuchy. Zamiast jabłek można użyć innych owoców – na przykład z gruszkami będą wyśmienite! Podawać oprószone cukrem pudrem.
Składniki:
- 4 jajka
- 750 ml mleka
- szczypta soli
- 80 g cukru
- 400 g lekkiej mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej mąki pszennej)
- 2-3 jabłka, obrane i pokrojone w cienkie słupki
- masło do smażenia
- cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1Jajka, mleko, sól, cukier i mąkę zmiksować na gładkie ciasto. Dodać pokrojone jabłka.
2W średniej patelni rozgrzać nieco masła na średnim ogniu i wlać około 4 łyżki ciasta. Obracać patelnią, żeby ciasto rozlało się równomiernie. Smażyć na średnim lub dużym ogniu aż brzegi zaczną się rumienić i obsychać. Odwrócić naleśnik za pomocą dużej przykrywki lub łopatką i smażyć na drugiej stronie na złoty kolor.
3Trzymać usmażone naleśniki w cieple. Powtórzyć procedurę z pozostałym ciastem. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Porcja dla:
8 osób