Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Szybki przepis na amerykańskie naleśniki (pancakes) które przypominają polskie racuchy. Zamiast jabłek można użyć innych owoców – na przykład z gruszkami będą wyśmienite! Podawać oprószone cukrem pudrem.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 750 ml mleka
  • szczypta soli
  • 80 g cukru
  • 400 g lekkiej mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej mąki pszennej)
  • 2-3 jabłka, obrane i pokrojone w cienkie słupki
  • masło do smażenia
  • cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1Jajka, mleko, sól, cukier i mąkę zmiksować na gładkie ciasto. Dodać pokrojone jabłka.

2W średniej patelni rozgrzać nieco masła na średnim ogniu i wlać około 4 łyżki ciasta. Obracać patelnią, żeby ciasto rozlało się równomiernie. Smażyć na średnim lub dużym ogniu aż brzegi zaczną się rumienić i obsychać. Odwrócić naleśnik za pomocą dużej przykrywki lub łopatką i smażyć na drugiej stronie na złoty kolor.

3Trzymać usmażone naleśniki w cieple. Powtórzyć procedurę z pozostałym ciastem. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porcja dla:

8 osób