Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
To tradycyjny przepis na kalafior z bułką tartą. Można go podawać jako dodatek do obiadu albo jeść tak, jak jest – na przykład na kolację.
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka bułki tartej
- 2-3 łyżki cukru
Przygotowanie:
1Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i ugotować do miękkości. Odcedzić i ułożyć na półmisku.
2Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i zrumienić. Dodać cukier i wymieszać, aby się rozpuścił. Wyłożyć na kalafiora i od razu podawać.
Porcja dla:
4 osób