Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

To tradycyjny przepis na kalafior z bułką tartą. Można go podawać jako dodatek do obiadu albo jeść tak, jak jest – na przykład na kolację.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2-3 łyżki cukru

Przygotowanie:

1Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i ugotować do miękkości. Odcedzić i ułożyć na półmisku.

2Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i zrumienić. Dodać cukier i wymieszać, aby się rozpuścił. Wyłożyć na kalafiora i od razu podawać.

Porcja dla:

4 osób