30 min.
75 min.
105 min.
Czyli sposób na niecodzienne podanie mięsa mielonego. Efektownie podane, ale koniecznie do jedzenia na ciepło, bo kiedy ostygną mięso staje się mniej soczyste, a papryki niestety nie są już tak miękkie i delikatne jak po wyjęciu z piekarnika.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 cebula
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 200 g ugotowanego ryżu (przyrządzonego wedle przepisu na opakowaniu)
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
Przygotowanie:
1Na patelni rozgrzać masło i zrumienić na nim pokrojony drobno czosnek i posiekaną cebulę. Następnie przełożyć do miski i dodać mięso.
2Dodać ugotowany ryż oraz przecier. Do miski pokruszyć fetę i porwać natkę, lub posiekać ją nożem. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Wyrabiać masę. Najlepiej robić to dłonią i w dużej misce 😉
3Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
4Z papryk odkroić kapelusze i wyjąć gniazda nasienne.
5Wnętrza papryk lekko oprószyć solą i pieprzem. Następnie włożyć do nich masę z mięsa mielonego, po same brzegi. Przygotowane papryki przełożyć do naczynia wcześniej wyłożonego folią aluminiową lub papierem, w którym będę je piekł. Przykryć wszystkie kapeluszami i polać oliwą dość obficie, ale nie tak, żeby papryki „pływały” w tłuszczu.
6Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godzinę i 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić papryki aby lekko stężały i od razu podawać, polane sosem z dna naczynia.
Porcja dla:
10 osób