10 min.
20 min.
30 min.
Dynię, czerwoną cebulę i cukinię po lekkim opieczeniu miesza się z sosem pomarańczowo-kardamonowym, a następnie z białą fasolą i polewa crème fraîche. Podawać z pieczywem.
Składniki:
- 2 czerwone cebule
- 750 g dyni, pokrojonej na kawałki długości 1,5 cm
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cukinie, pokrojone w plasterki grubości 1 cm
- 4 małe gałązki świeżego tymianku
- 6 strączków kardamonu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Wstawić do niego dużą teflonową brytfannę i rozgrzać. Pokroić każdą cebulę na 8 cząstek. Włożyć kawałki dyni i cebulę do miski. Skropić 1½ łyżeczki oliwy. Dodać soli i pieprzu. Wymieszać, by obtoczyć w oliwie.
2Wyjąć brytfannę z piekarnika i nałożyć do niej warzywa, rozprowadzając je w jednej warstwie. Piec przez 10 minut. Włożyć cukinię do miski, dodać tymianek i skropić resztą oliwy. Wymieszać rękami i odstawić.
3Pokruszyć kardamon w moździerzu lub wałkiem do ciasta. Usunąć strączki i utłuc ziarna w moździerzu. Przełożyć do miseczki i wymieszać z cukrem, sokiem pomarańczowym i octem. Przewrócić warzywa na drugą stronę, dodać cukinię z tymiankiem i fasolę. Skropić całość glazurą. Piec przez 10 minut, aż warzywa zmiękną i się przypieką.
4Wyjąć warzywa z piekarnika i przełożyć na podgrzany półmisek. Na wierzch nałożyć fasolę i po parę łyżeczek gęstej śmietany.
Porcja dla:
4 osób