Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
100 min.

Smaczny sposób na przechowanie buraków – w octowej zalewie z dodatkiem papryki i cebuli. Będą bardzo dobrym dodatkiem do dań w zimowy czas.

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg papryki

Przygotowanie:

1Buraki ugotować do miękości. Wrzucić do zimnej wody, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.

2Wszystkie składniki zalewy zagotować. Do wrzącej zalewy dodać cebulę i gotować przez 5 minut. Następnie dodać paprykę i gotować przez 7 minut. Na końcu dodać buraki i gotować przez 10 minut.

3Gorące buraczki nakładać do wyparzonych słoików. Zakręcać i stawiać do góry dnem. Po ostygnięciu przełożyć w chłodne miejsce.

Porcja dla:

8 osób