Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
80 min.
80 min.
Całkowity czas:
100 min.
100 min.
Smaczny sposób na przechowanie buraków – w octowej zalewie z dodatkiem papryki i cebuli. Będą bardzo dobrym dodatkiem do dań w zimowy czas.
Składniki:
- 3 kg buraków
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 kg papryki
Przygotowanie:
1Buraki ugotować do miękości. Wrzucić do zimnej wody, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
2Wszystkie składniki zalewy zagotować. Do wrzącej zalewy dodać cebulę i gotować przez 5 minut. Następnie dodać paprykę i gotować przez 7 minut. Na końcu dodać buraki i gotować przez 10 minut.
3Gorące buraczki nakładać do wyparzonych słoików. Zakręcać i stawiać do góry dnem. Po ostygnięciu przełożyć w chłodne miejsce.
Porcja dla:
8 osób