Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Doskonała w smaku, efektowna w wyglądzie – świetnie uzupełnia dodatki do śniadania, kolacji… i wszelkiego rodzaju przyjęć. Robię ją od lat i z każdym rokiem domownikom i gościom smakuje bardziej.

Składniki:

  • 5 kg czerwonej papryki
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka oleju

Przygotowanie:

1Paprykę opłukać. Wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki – można też zostawić poł��wki w zależności od wielkości papryki.

2Z w/w składników zagotować zalewę.

3Wrzucać paprykę partiami do zalewy, chwilkę pogotować, żeby straciła jędrność.

4Ciasno układać w słoikach.

5Zalać zalewą tak, żeby papryka była przykryta.

6Pasteryzować 15-20 minut.

Porcja dla:

10 osób