Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Doskonała w smaku, efektowna w wyglądzie – świetnie uzupełnia dodatki do śniadania, kolacji… i wszelkiego rodzaju przyjęć. Robię ją od lat i z każdym rokiem domownikom i gościom smakuje bardziej.
Składniki:
- 5 kg czerwonej papryki
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka oleju
Przygotowanie:
1Paprykę opłukać. Wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki – można też zostawić poł��wki w zależności od wielkości papryki.
2Z w/w składników zagotować zalewę.
3Wrzucać paprykę partiami do zalewy, chwilkę pogotować, żeby straciła jędrność.
4Ciasno układać w słoikach.
5Zalać zalewą tak, żeby papryka była przykryta.
6Pasteryzować 15-20 minut.
Porcja dla:
10 osób