Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Pyszne grzybowe kapelusze wypełnione nadzieniem z małży! Bardzo łatwe do przygotowania i lepsze niż faszerowane pieczarki z niejednej restauracji…. Przed podaniem udekorować ćwiartkami cytryny.
Składniki:
- 20 świeżych dużych pieczarek bez nóżek
- 370 g małży z puszki, osuszonych i zmielonych
- 2 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
- 40 g (1/2 szklanki) startego parmezanu
- 1 mała drobno posiekana cebula
- 80 g (3/4 szklanki) bułki tartej
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko posmarować tłuszczem brytfankę wielkości 23×33 cm.
2Kapelusze grzybów ułożyć w brytfance blaszkami do góry.
3W średniej misce wymieszać mielone małże z czosnkiem, parmezanem, cebulą, bułką tartą, zieloną papryką, pietruszką, włoską przyprawą i pieprzem. Następnie domieszać powoli mniej więcej połowę masła, aby farsz stał się lekko wilgotny.
4Obficie napełnić kapelusze nadzieniem i posypać serem mozzarella. Skropić pozostałym masłem.
5Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut, aż będą lekko rumiane.
Porcja dla:
10 osób