Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Pyszne grzybowe kapelusze wypełnione nadzieniem z małży! Bardzo łatwe do przygotowania i lepsze niż faszerowane pieczarki z niejednej restauracji…. Przed podaniem udekorować ćwiartkami cytryny.

Składniki:

  • 20 świeżych dużych pieczarek bez nóżek
  • 370 g małży z puszki, osuszonych i zmielonych
  • 2 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
  • 40 g (1/2 szklanki) startego parmezanu
  • 1 mała drobno posiekana cebula
  • 80 g (3/4 szklanki) bułki tartej

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko posmarować tłuszczem brytfankę wielkości 23×33 cm.

2Kapelusze grzybów ułożyć w brytfance blaszkami do góry.

3W średniej misce wymieszać mielone małże z czosnkiem, parmezanem, cebulą, bułką tartą, zieloną papryką, pietruszką, włoską przyprawą i pieprzem. Następnie domieszać powoli mniej więcej połowę masła, aby farsz stał się lekko wilgotny.

4Obficie napełnić kapelusze nadzieniem i posypać serem mozzarella. Skropić pozostałym masłem.

5Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut, aż będą lekko rumiane.

Porcja dla:

10 osób