Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Domowy pasztet z mięsa wieprzowego, aromatyczny, ziołowy. Doskonały na chlebie razowym z ogórkami kiszonymi.

Składniki:

  • 150 g chleba razowego
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 100 g grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu

Przygotowanie:

1Chleb zalać gorącym bulionem i odcisnąć. Cebulę posiekać, a grzyby pokroić w cienkie plasterki.

2Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i grzyby. Dodać mięso i przyprawy, wymieszać, przykryć i dusić przez 15 minut.

3Piakarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Keksówkę natłuścić i wysypać mąką. Masę przełożyć do foremki. Piec przez 40 minut.

Porcja dla:

10 osób