20 min.
35 min.
55 min.
Ten pikantny, pomidorowy gulasz rybny należy podawać z posiekaną świeżą pietruszką, mnóstwem białego, chrupiącego chleba do maczania w sosie i z zielonymi warzywami, np. z brokułami czy fasolką szparagową.
Składniki:
- 90 ml (6 łyżek) oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, starta na tarce
- 500 g pomidorów, startych na tarce
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu cayenne
Przygotowanie:
1W płytkim, ale szerokim garnku o grubym dnie (lub w brytfance) rozgrzać połowę oliwy z oliwek, a następnie podsmażyć w niej cebulę i pomidory tak, aby zmiękły i zostały zredukowane do gęstego sosu, około 10 minut. Wmieszać przecier pomidorowy i pieprz cayenne.
2Pokroić ziemniaki wzdłuż na 4-6 klinów i ułożyć na wierzchu mieszaniny pomidorowej. Oprószyć solą, a następnie ułożyć warstwę z filetów rybnych. Wlać zimną wodę, tylko tyle aby przykryła ziemniaki. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień.
3Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną – w tym czasie ugotuje się też ryba.
4Można też zdjąć pokrywkę naczynia i gotować mieszaninę na dużym ogniu, aby szybko zgęstniała. Jednak lepiej jest pozostawić dużo sosu, w którym potem można rozgnieść ziemniaki.
Porcja dla:
4 osób