Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

uwielbiam to danie, szczególnie na śniadanie albo kolację. Spora ilość pietruszki daje naprawdę intensywny smak. Polecam 🙂

Składniki:

  • duża natka pietruszki
  • pół zielonej, czerwonej i żółtej papryki
  • 5 jaj
  • dwie łyżki startego sera żółtego
  • pół łyzeczki bazylii
  • odrobina soli

Przygotowanie:

1Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy, a paprykę kroimy w kostkę.

2Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i mieszamy. Do jaj dodajemy przyprawy, ser, pietruszkę i paprykę – mieszamy łyżką.

3Na rozgrzana patelnie wlewamy część masy, wygładzamy łyżką i przykrywamy pokrywką. Smażymy na małym ogniu do momentu ścięcia się boków omletu. Następnie za pomocą talerza lub łopatki przerzucamy omlet na drugą stronę i smażymy przez krótką chwilę.

Porcja dla:

2 osób