Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Dostałam ten przepis od znajomej wiele lat temu podczas rozmowy o resztkach z indyka. Przeważnie podaję pasztet z kiszoną kapustą czerwoną i chrupkim chlebkiem.
Składniki:
- 400 g zimnego ugotowanego indyka
- 1 duża cebula, posiekana
- 85 g masła
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- posiekana pietruszka
- sól i pieprz do smaku
- cytryna (do przybrania)
Przygotowanie:
1Rozpuścić masło na patelni, dodać cebulę i smażyć, aż cebula będzie przezroczysta.
2Zdjąć patelnię z ognia i dodać mięso z indyka.
3Włożyć mieszankę do miksera i posiekać na drobne kawałki.
4Dodać śmietanę i sherry, i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
5Przełożyć pasztet do naczynia i wstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny.
6Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką i udekorować skręconym plasterkiem z cytryny.
Porcja dla:
4 osób