Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
15 min.

Dostałam ten przepis od znajomej wiele lat temu podczas rozmowy o resztkach z indyka. Przeważnie podaję pasztet z kiszoną kapustą czerwoną i chrupkim chlebkiem.

Składniki:

  • 400 g zimnego ugotowanego indyka
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 85 g masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • posiekana pietruszka
  • sól i pieprz do smaku
  • cytryna (do przybrania)

Przygotowanie:

1Rozpuścić masło na patelni, dodać cebulę i smażyć, aż cebula będzie przezroczysta.

2Zdjąć patelnię z ognia i dodać mięso z indyka.

3Włożyć mieszankę do miksera i posiekać na drobne kawałki.

4Dodać śmietanę i sherry, i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

5Przełożyć pasztet do naczynia i wstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny.

6Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką i udekorować skręconym plasterkiem z cytryny.

Porcja dla:

4 osób