Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Pyszny pasztet z wątróbki – można użyć drobiowej albo wołowej. Wątróbkę i pieczarki się smaży, a następnie miksuje, więc nie ma przy tym za dużo pracy. Można dodać łyżkę brandy do smaku.
Składniki:
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 cebule, posiekane
- 400 g wątróbki (wołowej lub drobiowej)
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
1Pieczarki pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle i odstawić.
2Osobno podsmażyć pokrojoną wątróbkę z cebulą. Dodać kolendrę, sól i pieprz.
3Wątróbkę z całą zawartością patelni przełożyć do blendera. Dodać śmietanę i dokładnie zmiksować. Następnie dodać pieczarki i chwilę miksować, ale tak, aby pozostały kawałeczki grzybów.
4Przełożyć pasztet do foremek, a na wierzch wlać stopione masło. Wstawić do lodówki.
Porcja dla:
10 osób