Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Pyszny pasztet z wątróbki – można użyć drobiowej albo wołowej. Wątróbkę i pieczarki się smaży, a następnie miksuje, więc nie ma przy tym za dużo pracy. Można dodać łyżkę brandy do smaku.

Składniki:

  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule, posiekane
  • 400 g wątróbki (wołowej lub drobiowej)
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

1Pieczarki pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle i odstawić.

2Osobno podsmażyć pokrojoną wątróbkę z cebulą. Dodać kolendrę, sól i pieprz.

3Wątróbkę z całą zawartością patelni przełożyć do blendera. Dodać śmietanę i dokładnie zmiksować. Następnie dodać pieczarki i chwilę miksować, ale tak, aby pozostały kawałeczki grzybów.

4Przełożyć pasztet do foremek, a na wierzch wlać stopione masło. Wstawić do lodówki.

Porcja dla:

10 osób