Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

To bardzo uniwersalny przepis na pieczone warzywa: marchew i ziemniaki miesza się z tymiankiem i oliwą, a następnie piecze. Można też użyć innych warzyw, np. dyni, czerwonej cebuli, cukinii, czy bakłażana.

Składniki:

  • 1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 5-6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 220 C. Dużą blachę do pieczenia posmarować 1 łyżką oliwy.

2Ułożyć warzywa na blasze, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Skropić pozostałą oliwą i dobrze wymieszać.

3Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Jeśli warzywa będą wysychać, dodać więcej oliwy.

Porcja dla:

4 osób