Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
80 min.
80 min.
To bardzo uniwersalny przepis na pieczone warzywa: marchew i ziemniaki miesza się z tymiankiem i oliwą, a następnie piecze. Można też użyć innych warzyw, np. dyni, czerwonej cebuli, cukinii, czy bakłażana.
Składniki:
- 1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w 2 cm kostkę
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 5-6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 220 C. Dużą blachę do pieczenia posmarować 1 łyżką oliwy.
2Ułożyć warzywa na blasze, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Skropić pozostałą oliwą i dobrze wymieszać.
3Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Jeśli warzywa będą wysychać, dodać więcej oliwy.
Porcja dla:
4 osób