Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
31700 min.
31700 min.
Mój tradycyjny sposób na peklowanie mięsa. Zamiast ziaren jałowca można użyć kolendry. Mięso najlepiej odwracać co kilka dni, a do obciążenia użyć słoików napełnionych wodą.
Składniki:
- 1 łyżka soli
- 2 g saletry
- kilka ząbków czosnku, wyciśniętych przez praskę
- 1 kg szynki
Przygotowanie:
1Sól i saletrę wsypać na suchą patelnię i prażyć przez kilka minut.
2Mięso zrumienić ze wszystkich stron i natrzeć czosnkiem, a następnie solą z saletrą. Przełożyć do naczynia i odstawić na dobę w temperaturze pokojowej.
3Wszystkie składniki na zalewę zagotować i zalać szynkę. Przyło��yć deseczką, równomiernie obciążyć odstawić do lodówki na 3 tygodnie.
Porcja dla:
8 osób