Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
31700 min.

Mój tradycyjny sposób na peklowanie mięsa. Zamiast ziaren jałowca można użyć kolendry. Mięso najlepiej odwracać co kilka dni, a do obciążenia użyć słoików napełnionych wodą.

Składniki:

  • 1 łyżka soli
  • 2 g saletry
  • kilka ząbków czosnku, wyciśniętych przez praskę
  • 1 kg szynki

Przygotowanie:

1Sól i saletrę wsypać na suchą patelnię i prażyć przez kilka minut.

2Mięso zrumienić ze wszystkich stron i natrzeć czosnkiem, a następnie solą z saletrą. Przełożyć do naczynia i odstawić na dobę w temperaturze pokojowej.

3Wszystkie składniki na zalewę zagotować i zalać szynkę. Przyło��yć deseczką, równomiernie obciążyć odstawić do lodówki na 3 tygodnie.

Porcja dla:

8 osób