Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Pyszne danie wegetariańskie z grzybami i bakłażanem. Szybkie i proste do przygotowania, a niezwykle smaczne!

Składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 2 małe bakłażany
  • 250 g boczniaków
  • 3 łyżki masła
  • 1 pęczek świeżego koperku, posiekany
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Ryż ugotować na miękko.

2Bakłażany pokroić w okrągłe plastry, a boczniaki w paski.

3Bakłażana ułożyć na nienatłuszczonej patelni i suszyć na średnim ogniu przez 5-10 minut, cały czas przewracając.

4Dodać masło i grzyby. Bakłażan natychmiast zrobi się złoty. Smażyć przez 3 minuty.

5Dodać ryż, sól, pieprz i koperek. Wymieszać i smażyć jeszcze przez kilka minut.

Porcja dla:

4 osób