Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
65 min.
Całkowity czas:
140 min.

Ta tarta jest dla mnie kwintesencją lata, ale – oczywiście – smakuje wspaniale przez cały rok.

Składniki:

  • 2 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 125 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 g mąki

Przygotowanie:

1Przygotować spód: rozpuścić drożdże wraz z cukrem w wodzie i odstawić na 10 minut, aż powstanie piana.

2Wymieszać oliwę z jajkiem, solą i mąką i wyrobić na ciągniste ciasto. Uformować z ciasta kulę, włożyć ją do dużej, wysmarowanej tłuszczem miski i toczyć jeszcze przez chwilę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut do 1 godziny.

3W międzyczasie pokroić cebulę w bardzo cienkie krążki. W średnim rondlu o grubym dnie rozgrzać 3 łyżki oliwy. Podsmażać cebulę przez 10 do 12 minut, aby zmiękła.

4Dodać pomidory, paprykę i czosnek i dobrze wszystko wymieszać. Dodać szafran, nasiona anyżku, sól i pieprz i dusić bez przykrycia przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec czasu gotowania cały płyn powinien wyparować.

5Rozgrzać piekarnik do 200 C.

6Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto na koło o średnicy około 30 cm i wyłożyć nim spód i brzegi tortownicy o średnicy 25 cm. Jeśli ciasto nie do końca pasuje do blachy, należy je ułożyć tak, aby wszystko było równo pokryte. Brzegi ciasta zrolować do środka.

7Ostudzone nadzienie wyłożyć równomiernie na spodzie i wygładzić wierzch. Na wierzchu ułożyć połówki oliwek i wstawić tartę do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu posmarować ciasto oliwą. Podawać świeżą, gorącą lub ciepłą.

Porcja dla:

8 osób