25 min.
20 min.
45 min.
Pieczone kapelusze pieczarek wypełnione przepysznym farszem z mięsa kraba z serem. Podawać na gorąco z ćwiartkami cytryny.
Składniki:
- 3 łyżki roztopionego masła
- 24 świeże duże pieczarki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki drobno posiekanej dymki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 140 g pokrojonego w kostkę gotowanego mięsa kraba
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 200°C. Przygotować naczynie do pieczenia wielkości 23×33 cm i wlać do niego 3 łyżki stopionego masła.
2Odciąć nóżki pieczarek i drobno je posiekać. Kapelusze odłożyć.
3Stopić 2 łyżki masła w garnku na średnim ogniu. Dodać posiekane nóżki grzybów i dymkę i podsmażyć do miękkości, około 3 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać sok z cytryny, mięso kraba, bułkę tartą, jajko, koperek i 1/4 szklanki sera i wszystko dokładnie wymieszać.
4Kapelusze grzybów włożyć do brytfanki z masłem i dokładnie je w nim obtoczyć. Następnie ułożyć blaszkami do góry i obficie napełnić nadzieniem. Po wierzchu posypać resztą sera. Wlać do brytfanki wino.
5Piec bez przykrycia w nagrzanym piekarniku 15 do 20 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
8 osób