Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pieczone kapelusze pieczarek wypełnione przepysznym farszem z mięsa kraba z serem. Podawać na gorąco z ćwiartkami cytryny.

Składniki:

  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 24 świeże duże pieczarki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki drobno posiekanej dymki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 140 g pokrojonego w kostkę gotowanego mięsa kraba

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 200°C. Przygotować naczynie do pieczenia wielkości 23×33 cm i wlać do niego 3 łyżki stopionego masła.

2Odciąć nóżki pieczarek i drobno je posiekać. Kapelusze odłożyć.

3Stopić 2 łyżki masła w garnku na średnim ogniu. Dodać posiekane nóżki grzybów i dymkę i podsmażyć do miękkości, około 3 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać sok z cytryny, mięso kraba, bułkę tartą, jajko, koperek i 1/4 szklanki sera i wszystko dokładnie wymieszać.

4Kapelusze grzybów włożyć do brytfanki z masłem i dokładnie je w nim obtoczyć. Następnie ułożyć blaszkami do góry i obficie napełnić nadzieniem. Po wierzchu posypać resztą sera. Wlać do brytfanki wino.

5Piec bez przykrycia w nagrzanym piekarniku 15 do 20 minut, aż ser się roztopi i lekko zrumieni. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

8 osób